Uthyrning i andra hand
Kräver tillstånd från styrelsen
Bostadsrättshavare som önskar upplåta (hyra ut) sin lägenhet måste ha skriftligt tillstånd av styrelsen.
Uthyrning utan styrelsens tillstånd kan få stora konsekvenser för bostadsrättshavaren. Det kan resultera i att rätten till lägenheten förverkas, alltså att medlemmen blir uppsagd och bostadsrätten tvångsförsäljs.
Policy
Eftersom uthyrning i andra hand är en tillfällig lösning, ska du kunna redovisa att du har för avsikt att återvända till din bostad för att bo där. Att enbart ha en lägenhet för ekonomisk vinning tillåts inte i vår bostadsrättsförening.
Våra stadgar och regler grundar sig på att samtliga ägare av sin bostadsrätt har för avsikt att bo i huset, och tar ansvar för sitt boende. Systematisk uthyrning av bostaden eller korttidsuthyrningar via tjänster som Airbnb eller liknande tillåts ej.
Giltiga skäl
Vanliga skäl till att upplåta sin bostad och som är giltiga är:
- Arbete på annan ort eller utomlands
- Studier på annan ort eller utomlands
- Uthyrning till närstående
- Provboende som sambo
P-platser och garage
Du kan bara upplåta din garageplats eller parkeringsplats i andra hand i samband med uthyrning av din lägenhet och då endast till samma hyresgäst som lägenheten.
Rutin
Nedan rutin tillämpas vid upplåtelse av lägenhet.
Bostadsrättshavare:
- Skriver en ansökan om tillstånd till andrahandsupplåtelse med namngiven hyresgäst.
- Bifogar kopior på arbetsgivarintyg, studieintyg eller läkarintyg som stödjer skäl att upplåta i andra hand. Alternativt fyller i ett intyg för provsamboende.
- Skicka ansökningshandling samt intyg till styrelsen@brfjungmannen.se.
- Hyresavtal kan skrivas före tillstånd ges men ska då innehålla skrivelse om att avtalet endast är giltigt när tillstånd erhållits från föreningen.
Styrelsen:
- Registrerar handlingarna.
- Fattar beslut om att bevilja eller avslå ansökan baserat på angivna skäl (se ovan).
- Underrättar sökanden om styrelsens beslut att godkänna eller avslå ansökan.
Bostadsrättshavare:
- Skriver avtal om upplåtelse av bostadsrättslägenhet i andra hand (hyreskontrakt) med den föreslagna hyresgästen.
- Tillstånd för andrahandsupplåtelse ska bifogas avtalet till hyresgästen.
- Skickar kopia på avtal till styrelsen@brfjungmannen.se.
- Kontrollerar med sitt försäkringsbolag om någon extra försäkring behövs. Föreningen har en bostadsrättstilläggsförsäkring.
- Folkbokför sig på sin nya adress.
- Anmäler adressändring och eftersändning av post.
- Ger någon fullmakt att företräda i kontakter med föreningen vid längre vistelser på annan ort.
- Om lägenheten upplåtes möblerad så gör en lista över alla möbler och lösöre i lägenheten.
- Informerar hyresgästen om föreningens stadgar, trivselregler samt ser till att all löpande information från föreningen även tillställs hyresgästen
Styrelsen:
- Registrerar handlingarna.
- Registrerar särskild aviadress enligt bostadsrättshavarens önskemål.
- Anslår hyresgästens namn på dörr, postbox, trapphus samt porttelefon.
- Aviserar bostadsrättshavaren som vanligt varje månad.
Vid upplåtelsens slut
Det är bostadsrättshavarens ansvar att på nytt ansöka om tillstånd till andrahandsupplåtelse. Styrelsen kommer förutse att bostadsrättshavaren åter bor i lägenheten och därför återigen anslå bostadsrättshavarens namn på dörr, postbox, trapphus samt porttelefon.
Se till att hyresgästen avför sig som folkbokförd på lägenheten, annars kan styrelsen komma anse att det pågår en otillåten andrahandsupplåtelse. Om hyresgästen inte gör detta självmant behöver du snarast anmäla detta till Skatteverket och styrelsen.
Om upplåtelsen behöver förlängas
Skicka i god tid innan hyrestidens avslut in en ny ansökan enligt rutinen ovan.
Om du behöver byta hyresgäst
Om en ny andrahandshyresgäst ska flytta in ska en ny ansökan skickas in enligt rutinen ovan, även om detta sker under den period som tillstånd redan beviljats för.
Skicka så fort som möjlig in en ny ansökan enligt rutinen ovan. Normalt godkänner styrelsen endast samma period som redan beviljats tillstånd för men är det kort tid kvar på hyresperioden kan detta diskuteras. Hör av dig till styrelsen med just ditt fall.
Se till att hyresgästen avför sig som folkbokförd på lägenheten. Om hyresgästen inte gör detta självmant behöver du snarast anmäla detta till Skatteverket och styrelsen.
Om upplåtelsen avslutas i förtid
Det är bostadsrättshavarens ansvar att meddela styrelsen om andrahandsupplåtelsen kommer avbrytas i förtid. Gör detta i god tid innan månadsslut. Om inte kommer föreningen anse att upplåtelsen pågår under perioden som angetts på ansökan.
Se till att hyresgästen avför sig som folkbokförd på lägenheten. Om hyresgästen inte gör detta självmant behöver du snarast anmäla detta till Skatteverket och styrelsen. Är hyresgästen fortfarande folkbokförd på lägenheten kommer styrelsen anse att andrahandsupplåtelsen fortfarande pågår.
Hur länge gäller hyresavtalet?
Skriv in i avtalet under vilken tid det gäller. Tänk också på att synkronisera uthyrningstiden i ditt kontrakt med andrahandshyresgästen med den tidsperiod som styrelsen har godkänt. Har ni inte reglerat hyrestidens längd gäller hyresavtalet tillsvidare. Någon måste då säga upp avtalet för att det ska upphöra att gälla.
Är avtalet skrivet på bestämd tid så upphör det automatiskt när hyrestiden går ut, utan att det behöver sägas upp. Men även ett avtal på bestämd tid kan sägas upp i förtid. För hyresgästen gäller en uppsägningstid om en månad. För hyresvärden, det vill säga du som bostadsrättshavare, gäller en uppsägningstid om tre månader. En uppsägning räknas alltid från nästkommande månadsskifte. Det innebär att om ett hyresavtal sägs upp den 22 september så börjar uppsägningstiden att löpa från och med den 1 oktober. Uppsägningstidens längd från respektive part är densamma både vid uppsägning av ett tillsvidareavtal och vid förtida uppsägning av ett tidsbestämt avtal.
Andrahandshyresgästen har aldrig rätt att få hyresavtalet förlängt mot bostadsrättshavarens vilja, oavsett hur länge han eller hon har bott i lägenheten. Säger bostadsrättshavaren upp avtalet är hyresgästen skyldig att flytta vid uppsägningstidens slut.
Om andrahandshyresgästen inte sköter sina åtaganden under hyrestiden gäller hyreslagens regler. Det innebär att om hyran inte betalas i tid, om lägenheten inte vårdas eller om hyresgästen stör sina grannar kan hyresgästen sägas upp omedelbart, under förutsättning att det sker på det sätt som anges i hyreslagen.
Blanketter
Ansökan om upplåtelse av bostadsrättslägenhet i andra hand kan göras på följande blankett.