Årsstämma
Föreningsstämman är bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ, som visar att föreningen präglas av demokrati och att alla medlemmar får vara med och besluta i frågor som rör föreningen. Stämman utser en styrelse för att sköta den löpande förvaltningen av föreningen.
Ordinarie föreningsstämma/årsstämma
Den ordinarie föreningsstämman, årsstämman, ska hållas senast sex månader efter räkenskapsårets slut. Det innebär i vår förening att stämma kan hållas efter att årsredovisningen är reviderad och senast 30 juni. Normalt sker den under maj eller juni månad.
Extra föreningsstämma
Det kan också bli aktuellt att hålla en extra föreningsstämma. Det finns tre grunder för när en sådan ska hållas:
- när styrelsen anser att det behövs
- när revisorerna skriftligen med motivering begär det
- när minst 1/10 av föreningens alla medlemmar skriftligen med motivering begär det.
Det vanligaste är att det är styrelsen som anser att extrastämma behövs när ett ärende enligt stadgar eller lag kräver ett stämmobeslut eller att styrelsen i linje med aktsamhetsprincipen vill att alla medlemmar i föreningen ska fatta ett viktigt beslut.
Motioner
Då alla ärenden som ska tas upp på stämman måste vara med i kallelsen är det viktigt att styrelsen får in motioner från medlemmarna i god tid innan kallelsen ska gå ut.
Styrelsen bör lämna sitt svar på motionerna. Styrelsen har ofta information och kunskap om sådant som motionerna handlar om. Styrelsen kan rekommendera medlemmarna att antingen bifalla, avslå eller anse motionen besvarad beroende på vilken information som styrelsen har. Styrelse har satt 1 april som sista datum för när motioner ska ha kommit in för att kunna tas upp på följande ordinarie föreningsstämma. Man kan dock lämna in motioner när som helst under året.
Läs mer om motioner här.
Kallelse till stämman
Kallelse till ordinarie och extra stämma ska utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före föreningsstämman.
Om det är fråga om en extra föreningsstämma som kommit till stånd på grund av begäran från revisor eller från medlemmar måste kallelsen till den extra föreningsstämman skickas ut inom två veckor från den dag då begäran inkom.
Kallelse utfärdas personligt till samtliga medlemmar genom utdelning eller genom post senast två veckor före ordinarie och en vecka före extra föreningsstämma. Dock tidigast fyra veckor före stämman.
Kallelsen ska innehålla tydlig information om de ärenden som ska tas upp på stämman.
Rösträtt
Huvudregeln är att varje medlem har en röst. Om flera medlemmar innehar en bostadsrätt tillsammans har de gemensamt bara en röst. Om en medlem har flera bostadsrätter har medlemmen fortfarande bara en röst.
För den medlem som inte kan närvara vid stämman är det fortfarande möjligt att rösta genom ombud. Ingen får på grund av fullmakt rösta för mer än en annan röstberättigad.
Efter att stämman har öppnats ska en röstlängd upprättas. Om två eller fler medlemmar har en gemensam röst är det upp till dem själva att avgöra vem det är vilket också noteras i röstlängden.
Ombud
Medlem får utöva sin rösträtt genom ombud. Endast annan medlem, make, registrerad partner, sambo eller närstående som varaktigt sammanbor med medlem får vara ombud.
Ombud får inte företräda mer än en medlem. Ombudet ska ha en skriftlig daterad fullmakt. Fullmakten gäller högst ett år från utfärdandet. Fullmakten ska uppvisas i original.
Biträde
En medlem kan ha med sig högst ett biträde vid föreningsstämman. Meningen är att en medlem ska ha möjlighet till hjälp på stämman, till exempel av någon som har juridiska kunskaper. Endast make, registerad partner, sambo, annan närstående eller annan medlem får vara biträde. Som närstående till medlemmen anses även den som är syskon eller släkting i rätt upp- eller nedstigande led till medlemmen eller är besvågrad med honom eller henne i rätt upp- eller nedstigande led eller så att den ene är gift med den andres syskon.
Biträdet behöver inte ha någon fullmakt eftersom biträdet inte utövar någon rösträtt för någon annans räkning. Ett biträde har yttranderätt.
Dagordning
Dagordning är de ärenden som ska förekomma på stämman. Det är angivet i stadgarna vilka ärenden detta är och de kan inte ändras. Under punkten Övrigt kan ytterligare ärenden, oftast motioner, läggas till.
På ordinarie föreningsstämma ska förekomma:
- Öppnande
- Godkännande av dagordning
- Val av stämmoordförande
- Anmälan av stämmoordförande val av protokollförare
- Val av två justeringsmän tillika rösträknare
- Fråga om stämman blivit stadgeenlig utlyst
- Fastställande av röstlängd
- Föredragande av styrelsen årsredovisning
- Föredragande av revisorns berättelse
- Beslut om fastställande av resultat och balansräkning
- Beslut om resultatdisposition
- Fråga om ansvarsfrihet för styrelseledamöterna
- Beslut om arvoden åt styrelseledamöter och revisor för nästa verksamhetsår
- Val av styrelseledamöter och suppleanter
- Val av revisor och revisorssuppleant
- 1Val av valberedning
- Av styrelsen till stämman hänskjutna frågor och av medlemmar anmält ärende
- Avslutande
Styrelseledamöter och suppleanter
Enligt föreningen stadgar ska styrelsen bestå av minst tre och högst sju ledamöter med högst tre suppleanter.
Styrelseledamöter och suppleanter väljs av föreningsstämman för högst två år.
Till styrelseledamot och suppleant kan förutom medlem väljas även make, registrerad partner eller sambo till medlem samt närstående som varaktigt sammanbor med medlemmen och är bosatt i föreningens hus.
Stämman väljer endast ledamöter och styrelsen konstituerar sedan sig själv, dvs väljer vilka roller (till exempel ordförande) som ledamöterna ska ha.
Förenings firma tecknas – förutom av styrelsen – av två styrelseledamöter i förening.
Övriga ärenden
Här får endast ärenden tas upp som funnits med i kallelsen till stämman. Ingenting annat får behandlas eller diskuteras.