Motioner

Skriv en motion

Du som medlem har rätt att lämna ett eller flera förslag till årsstämman. Dessa kallas för motion. En motion ska alltid behandlas på årsstämman dit alla medlemmar är inbjudna och har rätt att vara med och fatta beslut.

Skillnad på förslag och motion

Du kan när som helst under året skicka in förslag på olika åtgärder, synpunkter och annat till styrelsen. Det är då styrelsen som behandlar förslaget och röstar för eller emot.

Till årsstämman ska du däremot skriva en motion. Det är då de som närvarar på stämman som röstar för eller emot samt ger i uppdrag till styrelsen att genomföra motionen.

Så här skriver du en motion

Det är inte svårt att skriva en motion. Tänk på att alltid skriva kortfattat. Försök att använda enkla ord och formuleringar som inte kan missuppfattas. Motionen ska formuleras så att en medlem ska kunna rösta genom ombud om medlemmen inte själv kan delta vid stämman. Motionen måste därför vara så detaljerad som möjligt och inte lämna utrymme för tolkningar. Ta endast upp ett ämne per motion. Lämna in flera motioner om du har flera saker som du vill ska behandlas. 

  1. Skriv en rubrik som kortfattat beskriver vad motionen handlar om.
  2. Vad vill du att föreningen ska göra? Beskriv anledningen till att denna motion behöver ställas. Ange relevant bakgrundsfakta och tydliggör problemet för att underlätta för dem som senare läser motionen och beslutar.
  3. Varför vill du att föreningen ska göra detta? Motivera varför du tycker som du gör.
  4. Om det kommer kosta pengar för föreningen så är det lämpligt att också tillhandahålla en offert eller prisindikation.
  5. Avsluta motionen med att själv föreslå ett beslut som du tycker att årsstämman ska ta. ”Jag föreslår därför föreningsstämman beslutar att …”
  6. Det ska gå att rösta ja eller nej till motionen.
  7. Skriv under motionen med ditt namn, adress och lägenhetsnummer.
  8. Skicka din motion till styrelsen.

Det finns regler för när man senast måste skriva en motion. Om du vill vara säker på att den blir behandlad på nästa årsstämma måste du skriva den i tid och lämna in den till styrelsen. Normalt vill styrelsen ha motionen senast två månader innan stämman äger rum. Vet du inte hur du skriver motionen på ett korrekt sätt, ta kontakt med styrelsen så hjälper de dig.

Behandling av motionerna

När motionen inkommit ska den behandlas av styrelsen. Styrelsen ska fatta beslut om hur styrelsen anser att årsmötet ska behandla motionen. Styrelsen ska också avge ett yttrande som ger argument för det förslag man lämnar.

Styrelsen kan föreslå mötet att:

  • bifalla motionen, om styrelsen tycker att den är bra.
  • avslå motionen om styrelsen inte tycker förslaget är bra, hållbart eller genomförbart.
  • anse motionen besvarad om det som tas upp i motionen redan görs eller är under arbete.
  • lämna motionen utan åtgärd om det som tas upp i motionen ligger utanför stämmans befogenhet.

Vad händer med en motion på stämman? 

På stämman beslutas om motionen ska antas eller avslås. Det är möjligt att anta delar av en motion men den behöver då vara utformad så man kan rösta ja eller nej till olika delar. Enklast är att skriva olika motioner som kan antas eller avslås i sin helhet.